Wednesday, February 23, 2011

video budak nakal (T_____T)

video
*
*
*
*
*
*
*
video

p/s : tolong ignore noises yg korang dgr kat dalam video ni yep..mase ngah record vid dak nakal nie..crowded ckit umah aq...heee

bubuyyy

jom sihat dengan makan buah-buahan



assalamualaikum everybody...(*-*)

today's lesson aq nak citer bout buah-buahan...heee
hmmm...nak start camne yep??
(thinking***)
hah...aq ade idea..hmm..it begins with...
aq nak ty nie...korang suke makan buah-buahan x??

kalo korang ty aq...hmmm...aq akan jawab..
yep!! aq suke makan buah-buahan tp limit to certain fruits je...
(gedik kan aq...kan3...)
(T______T)
dulik sume tue...heee

n to cut short..
buah-buahan favorite aq will be...
..strawberry + kiwi + avocado atau lbh dikenali ngan (pokad)...
aq sendiri pun xbape nak sure camne leh ternamekan avocado tu pokad ek??
(fyi: pokad's juice is the best juice ever!!!)
especially kat area kajang ...
mmg marvelous tau korang2 sume...aq suke giller ngan jus pokad tue...nasib bek xgiller heee~~
n then aq suke buah epal ijao + anggur ijao + manggis +mangga + few others...
soriiii ...heeee aq nie sgt choosy especially when it comes to things that i eat...
(T____T)
and mayb bcoz of that aq nyee tumbesaran agak terencat sedikit hahahaha
ok wat xkecik sgt...sedang2 jep...(^-^)
aq ni pelik ckit..
kalo aq nak makan buah..mesti aq kene makan ngan something...such as ngan aiskrim ke or ngan yogurt ke..jarang aq makan buah macam tue je..ntahlh aq pun xtahu nape..

n due to that reasons...
aq nak tunjuk kat korang camne method yg aq slalo practices untuk makan buah-buahan...heee

slalonyee aq suke makan buah-buahan ngan aiskrim..tak kisah flavor ape..janji best !!
plus..time aq bukak peti sejuk umah aq tue..aiskrim tue ade..
kalo xde camne lah plak aq nak makan kan..hak3

tp arinie aq nak shows pic aq makan buah-buahan ngan yogurt..
best wooo..rase die cam a lil' bit sour2 gituk*
heeeeeeeeeee
*
*
*
*
tgk jelah yep..pic2 nie heeeeeee
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

i think that's all for now..till then bubuy



Friday, February 18, 2011

coretan seorang 'babysitter' sambilan...

assalamualaikum world...

how was your day so far??
mine?it just ok...alhamdulillah...
but a lil' bit tired..
wanna noe y??
kalo xtanye pun..aq still nak gtau gak muhahaha...

story begin camnie...
skang nie aq ngah cuti sem..so skang aq duk kat umah je..
n due to that reason..aq dilantik menjadi seorang penjaga budak yg tak terlatih untuk seorang budak @ we can kol him as a cute baby boy named shin chan..heee
xdelah name die joseph...(fyi: he is a chinese)...sgt cute n sgt banyak ragamnyee (T___T)
nak jage budak sorang nie...maha susah..active giller..aq nak tdokan die..dia boleh lak nak suh aq dukung die bwk g main buai...adoooiii...
kalo pasal makan lak...die sgtlah suke kaco org lain makan...
padahal gigi baru tumbuh 2 btg je..
angan2 tggi nak makan benda2 keras..teheeeeeeeeee(T____T)
so as a conclusion to this entry
i juz wanna say it out loud!!!
*
*
*
*
*
semalam n hari nie..aq sangat capek skali...
baru skrg aq tau camne maha dasatnyee nak jage seorg budak..
adoooiii...demam aq kalo selalo camni...
(p/s: entry nie aq tulis time cuti..skang aq dah masuk sem baru..
bermulelah citer aq sbg dak master...heeeeeeee)
*
*
korang nak tgk baby boy yg aq jage x??
meh nak tunjuk pic die..
ok jangan tertipu ngan muke innocent dak nie yep...(T_____T)

shy2 cat lak....(-.-*)

*actually aq ade record video dak degil nie...tp skang tenet sgtlah tenat...
so xleh nak upload lg...nnt2 aq upload ok (^-^)*

i think that's all for now...

ok....daaaaaaaaa~~


Thursday, February 17, 2011

MAKE IT SHINE...by Victoria Justice


***************************************************

Here I am
Once again
Feeling lost but now and then

I breath it in
To let it go

And you don't know where you are now
Or what it will come to
If only somebody could hear

When you figure out how
You're lost in the moment
You disappear

You don't have to be afraid
To put your dream in action
Your never gonna fade
You'll be the main attraction

Not a fantasy
Just remember me
When it turns out right

Cause you know that if you live in
Your imagination
Tomorrow you'll
Be everybody's fascination

In my victory
Just remember me
When I make it shine

(Shine)

Reaching high feeling low
I'm holding on but letting go


I'd like to shine
I'll shine for you

And it's time to show the world how
Its a little bit closer
As long as I'm ready to go

All we have is right now
As long as you feel it inside you'll know

You don't have to be afraid
To put your dream in action
You're never gonna fade
You'll be the main attraction

Not a fantasy
Just remember me
When it turns out right

Cause you know that if you live in
Your imagination
Tomorrow you'll
Be everybody's fascination

In my victory
Just remember me
When I make it shine

(Shine)

Every one can tell you how
it's all been said and done
(Oh woah oh)
that harder times will change your mind
And make you wanna run

But you want it
And you need it
Like you need to breath the air
If they doubt you
Just believe it
That's enough to get you there

You don't have to be afraid
To put your dream in action
Your never gonna fade
You'll be the main attraction

Not a fantasy
Just remember me
When it turns out right

Cause you know that if your living
Your imagination
Tomorrow you'll
Be everybody's fascination

In my victory
Just remember me
When I make it SHINE

*
*
*
see her in VICTORIOUS @ nickelodean


trulu~~

Tuesday, February 15, 2011

wanna noe about me?



.........5 things that can be best to describe about me........

- sensitive
(yes...i am!!surely i am!!..sometimes small things can be a big things for me...)
why i say so??
hmmm..hanya mereka2 yg terdekat yg tau aq camni...maaf yee nyusahkan korang sume...(T____T)

- ambitious
(i wanna be the best that i can be in everything that i do...and i'm sure everyone also wanna be the best in everything that u all do rite?
so as the matter to that fact...it is better for all of us to work hard + work smart from now on to be success in life...heeeee..alright guyz?? so r u ready??

- fighter
(nie mmg xleh nak ckp ape lah...hehehe...aq?
org debik cikit je trus nangis...luar je aq nie nampk cam kaki pukul
(ala2 bonzer gituk *ntah betul ke x..aq eja nie...dulik lah yee..heee)
tp dlm ati aq nie ade taman tau hahaha...
but frankly said, aq nye semangat nak blaja martial art tue ade..kire2 ala2 nak jadi tougher ckit
especially pas tgk citer cam IP Man...The Legend of Chun Li..OR Leftenan Adnan..(*-*)
tp sampai skang xblaja lagi...xtau bile...tgklah nnt yep

- moody
(no comment...saya org baik..sekian..(^-^)

- crazy + funny
for those yg kenal rapat aq
(especially my family+pok cik+roomate)..
mesti tau perangai aq camne..luar je nampak serious..tapi kalo knl rapat ngan aq
taulah..yg aqlah antoo...heeeeeeeeee)


salam....(^-^)

my girls...they r the best (*-*)

assalamualaikum Malaysia...

(^-^)

this n3 is mainly 4 my girlfriends...

they all are wonderful, the most beautiful, the most admirable n intelligent...
ok word intelligent tue kene bold coz
.....beauty without a brain is nothing but beauty with a brain is something!!!..
ok remember tue tau (^-^)
So, rajin2 study to achieve success in future
independent n intellectual woman is sexy!!
but...there is a but there...must...must!!! i repeat the word must!!
its three times now...show how it is important to also be occupied with islamic teachings...

ok...times to reveal my girlfriends

1st..Amira
(primary school)


my best friend since primary school...aq n die jadi rapat since ktorg dapat pts
(ala2 lompat kelas gituk)
since ktorg nie a year younger than anyone in the class
(so genetically ktorg proven to be compatible together)
n by day miera dah jadi cikgu
so better kol her cikgu miera (*.*)

*sorang lagi member ktorg yg dapat pts is nur ili hanisah...
dgr citer die pun jadi cikgu n married..
happy for u dear..(*.*)


2nd...Ruslina
(secondary school)


yg nie akak yg rapat dgn aq time high skoll..
die nie mmg creative yg amat..serious ok!!..dulu tudung skolah aq yg kaler hijau tue die yg tolong jahit...ok mmg cantik...
tq kak..
kire sume2 benda2 yg involve modified + improve ke...mmg die terer!!
skang nie akak nie keje kat private company di shah alam...
all the best to u sister...go2 chaiyok...

3rd...Nur Amalina
(matrix + UIA)


yg nie xleh nak wat pe..so called 'my enemy' since matrix lagi...
muhahaha...xdelah roomate aq since matrix n sampai abis degree..so da almost 6 years since i know her...ok she is a good person..cute coz kecik2 je orgnyee..
kak ina yg paling otai n best pernah aq kenal..
now die keje as audit assistant kat ernst n young...
ari2 dok tension pasal keje die..sabar ok...
u can do it...!!

4th...Nurul Adlina
(UKM)


how can i describe this person heh..ok3..she is more to satu kepala ngan aq...lots of things of we agreed together ..
i just know her...mase aq sambung master kat ukm nie...
dulu die student utm..
skang jadi roomate aq...n best friend die adalah "beruk"...heee..
gurau2 je...jangan marah ek...muhahaha
she is one of the best..
hmm...how can i describe her more ya..(thinking)
oh ya!! strong n independent woman!!
all the best gurl..


ok...i think that's all from me...for now...
see ya next time..
daaaaaaaaa~~~


p/s: aq short listed my gurl..followed my studies level..what is the most important things..all my friends..no matter who u r..where u r from..n what u did now..
korang mmg kawan aq dunia wa akhirat...syg korang sume..
n'
thank you so much coz sudi jadi kawan aq
(*-*)


-byeeee`

Monday, February 14, 2011

Salam Maulidur Rasul...

assalamualaikum...

salam maulidur rasul untuk semua umat islam sedunia...

dan untuk itu...aq nak share satu kisah ttg wahyu terakhir Nabi Muhammad S.A.W...untuk renungan bersama...insyaAllah...

Diriwayatkan bahawa surah Al-Maaidah ayat 3 diturunkan pada sesudah waktu asar yaitu pada hari Jumaat di padang Arafah pada musim haji penghabisan [Wada'].

Pada masa itu Rasulullah SAW berada di Arafah di atas unta. Ketika ayat ini turun Rasulullah SAW tidak begitu jelas penerimaannya untuk mengingati isi dan makna yang terkandung dalam ayat tersebut. Kemudian Rasulullah SAW bersandar pada unta beliau, dan unta beliau pun duduk perlahan-lahan. Setelah itu turun malaikat Jibril AS dan berkata:

"Wahai Muhammad, sesungguhnya pada hari ini telah disempurnakan urusan agamamu, maka terputuslah apa yang diperintahkan oleh Allah SWT dan demikian juga apa yang terlarang olehnya. Oleh itu kamu kumpulkan para sahabatmu dan beritahu kepada mereka bahwa hari ini adalah hari terakhir aku bertemu dengan kamu."

Setelah Malaikat Jibril AS pergi maka Rasulullah SAW pun berangkat ke Mekah dan terus pergi ke Madinah.Setelah Rasulullah SAW mengumpulkan para sahabat beliau, maka Rasulullah SAW pun menceritakan apa yang telah diberitahu oleh malaikat Jibril AS. Apabila para sahabat mendengar hal yang demikian maka mereka pun gembira sambil berkata:

"Agama kita telah sempurna. Agama kila telah sempurna."

Apabila Abu Bakar ra. mendengar keterangan Rasulullah SAW itu, maka ia tidak dapat menahan kesedihannya maka ia pun kembali ke rumah lalu mengunci pintu dan menangis sekuat-kuatnya. Abu Bakar ra. menangis dari pagi hingga ke malam. Kisah tentang Abu Bakar ra. menangis telah sampai kepada para sahabat yang lain, maka berkumpullah para sahabat di depan rumah Abu Bakar ra. dan mereka berkata: "Wahai Abu Bakar, apakah yang telah membuat kamu menangis sehingga begini sekali keadaanmu? Seharusnya kamu merasa gembira sebab agama kita telah sempuma." Mendengarkan pertanyaan dari para sahabat maka Abu Bakar ra. pun berkata, "Wahai para sahabatku, kamu semua tidak tahu tentang musibah yang menimpa kamu, tidakkah kamu tahu bahwa apabila sesualu perkara itu telah sempuma maka akan kelihatanlah akan kekurangannya. Dengan turunnya ayat tersebut bahwa ia menunjukkan perpisahan kita dengan Rasulullah SAW. Hasan dan Husin menjadi yatim dan para isteri nabi menjadi janda."

Selelah mereka mendengar penjelasan dari Abu Bakar ra. maka sadarlah mereka akan kebenaran kata-kata Abu Bakar ra., lalu mereka menangis dengan sekuat-kuatnya. Tangisan mereka telah didengar oleh para sahabat yang lain, maka mereka pun terus memberitahu Rasulullah SAW tentang apa yang mereka lihat itu. Berkata salah seorang dari para sahabat, "Ya Rasulullah SAW, kami baru kembali dari rumah Abu Bakar ra. dan kami dapati banyak orang menangis dengan suara yang kuat di depan rumah beliau." Apabila Rasulullah SAW mendengar keterangan dari para sahabat, maka berubahlah muka Rasulullah SAW dan dengan bergegas beliau menuju ke rumah Abu Bakar ra.. Setelah Rasulullah SAW sampai di rumah Abu Bakar ra. maka Rasulullah SAW melihat kesemua mereka yang menangis dan bertanya, "Wahai para sahabatku, kenapakah kamu semua menangis?." Kemudian Ali ra. berkata, "Ya Rasulullah SAW, Abu Bakar ra. mengatakan dengan turunnya ayat ini membawa tanda bahwa waktu wafatmu telah dekat. Adakah ini benar ya Rasulullah?." Lalu Rasulullah SAW berkata: "Semua yang dikatakan oleh Abu Bakar ra. adalah benar, dan sesungguhnya waktu untuk aku meninggalkan kamu semua telah dekat".

Setelah Abu Bakar ra. mendengar pengakuan Rasulullah SAW, maka ia pun menangis sekuat tenaganya sehingga ia jatuh pingsan. Sementara 'Ukasyah ra. berkata kepada Rasulullah SAW, 'Ya Rasulullah, waktu itu saya anda pukul pada tulang rusuk saya. Oleh itu saya hendak tahu apakah anda sengaja memukul saya atau hendak memukul unta baginda." Rasulullah SAW berkata: "Wahai 'Ukasyah, Rasulullah SAW sengaja memukul kamu." Kemudian Rasulullah SAW berkata kepada Bilal ra., "Wahai Bilal, kamu pergi ke rumah Fathimah dan ambilkan tongkatku ke mari." Bilal keluar dari masjid menuju ke rumah Fathimah sambil meletakkan tangannya di atas kepala dengan berkata, "Rasulullah telah menyediakan dirinya untuk dibalas [diqishash]."

Setelah Bilal sampai di rumah Fathimah maka Bilal pun memberi salam dan mengetuk pintu. Kemudian Fathimah ra. menyahut dengan berkata: "Siapakah di pintu?." Lalu Bilal ra. berkata: "Saya Bilal, saya telah diperintahkan oleh Rasulullah SAW unluk mengambil tongkat beliau."Kemudian Fathimah ra. berkata: "Wahai Bilal, untuk apa ayahku minta tongkatnya." Berkata Bilal ra.: "Wahai Fathimah, Rasulullah SAW telah menyediakan dirinya untuk diqishash." Bertanya Fathimah ra. lagi: "Wahai Bilal, siapakah manusia yang sampai hatinya untuk menqishash Rasulullah SAW?" Bilal ra. tidak menjawab perlanyaan Fathimah ra., Setelah Fathimah ra. memberikan tongkat tersebut, maka Bilal pun membawa tongkat itu kepada Rasulullah SAW Setelah Rasulullah SAW menerima tongkat tersebut dari Bilal ra. maka beliau pun menyerahkan kepada 'Ukasyah.

Melihatkan hal yang demikian maka Abu Bakar ra. dan Umar ra. tampil ke depan sambil berkata: "Wahai 'Ukasyah, janganlah kamu qishash baginda SAW tetapi kamu qishashlah kami berdua." Apabila Rasulullah SAW mendengar kata-kata Abu Bakar ra. dan Umar ra. maka dengan segera beliau berkata: "Wahai Abu Bakar, Umar dudukiah kamu berdua, sesungguhnya Allah SWT telah menetapkan tempatnya untuk kamu berdua." Kemudian Ali ra. bangun, lalu berkata, "Wahai 'Ukasyah! Aku adalah orang yang senantiasa berada di samping Rasulullah SAW oleh itu kamu pukullah aku dan janganlah kamu menqishash Rasulullah SAW" Lalu Rasultillah SAW berkata, "Wahai Ali duduklah kamu, sesungguhnya Allah SWT telah menetapkan tempatmu dan mengetahui isi hatimu." Setelah itu Hasan dan Husin bangun dengan berkata: "Wahai 'Ukasyah, bukankah kamu tidak tahu bahwa kami ini adalah cucu Rasulullah SAW, kalau kamu menqishash kami sama dengan kamu menqishash Rasulullah SAW" Mendengar kata-kata cucunya Rasulullah SAW pun berkata, "Wahai buah hatiku duduklah kamu berdua." Berkata Rasulullah SAW "Wahai 'Ukasyah pukullah saya kalau kamu hendak memukul."

Kemudian 'Ukasyah berkata: "Ya Rasulullah SAW, anda telah memukul saya sewaktu saya tidak memakai baju." Maka Rasulullah SAW pun membuka baju. Setelah Rasulullah SAW membuka baju maka menangislah semua yang hadir. Setelah 'Ukasyah melihat tubuh Rasulullah SAW maka ia pun mencium beliau dan berkata, "Saya tebus anda dengan jiwa saya ya Rasulullah SAW, siapakah yang sanggup memukul anda. Saya melakukan begini adalah sebab saya ingin menyentuh badan anda yang dimuliakan oleh Allah SWT dengan badan saya. Dan Allah SWT menjaga saya dari neraka dengan kehormatanmu." Kemudian Rasulullah SAW berkata, "Dengarlah kamu sekalian, sekiranya kamu hendak melihat ahli syurga, inilah orangnya." Kemudian semua para jemaah bersalam-salaman atas kegembiraan mereka terhadap peristiwa yang sangat genting itu. Setelah itu para jemaah pun berkata, "Wahai 'Ukasyah, inilah keuntungan yang paling besar bagimu, engkau telah memperolehi derajat yang tinggi dan bertemankan Rasulullah SAW di dalam syurga."

Apabila ajal Rasulullah SAW makin dekat maka beliau pun memanggil para sahabat ke rumah Aisyah ra. dan beliau berkata: "Selamat datang kamu semua semoga Allah SWT mengasihi kamu semua, saya berwasiat kepada kamu semua agar kamu semua bertaqwa kepada Allah SWT dan mentaati segala perintahnya. Sesungguhnya hari perpisahan antara saya dengan kamu semua hampir dekat, dan dekat pula saat kembalinya seorang hamba kepada Allah SWT dan menempatkannya di syurga. Kalau telah sampai ajalku maka hendaklah Ali yang memandikanku, Fadhl bin Abbas hendaklah menuangkan air dan Usamah bin Zaid hendaklah menolong keduanya. Setelah itu kamu kafanilah aku dengan pakaianku sendiri apabila kamu semua menghendaki, atau kafanilah aku dengan kain yaman yang putih. Apabila kamu memandikan aku, maka hendaklah kamu letakkan aku di atas balai tempat tidurku dalam rumahku ini. Setelah itu kamu semua keluarlah sebentar meninggalkan aku. Pertama yang akan menshalatkan aku ialah Allah SWT, kemudian yang akan menshalat aku ialah Jibril AS, kemudian diikuti oleh malaikat Israfil, malaikat Mikail, dan yang akhir sekali malaikat lzrail berserta dengan semua para pembantunya. Setelah itu baru kamu semua masuk bergantian secara berkelompok bershalat ke atasku."

Setelah para sahabat mendengar ucapan yang sungguh menyayat hati itu maka mereka pun menangis dengan nada yang keras dan berkata, "Ya Rasulullah SAW anda adalah seorang Rasul yang diutus kepada kami dan untuk semua, yang mana selama ini anda memberi kekuatan dalam penemuan kami dan sebagai penguasa yang menguruskan perkara kami. Apabila anda sudah tiada nanti kepada siapakah akan kami tanya setiap persoalan yang timbul nanti?." Kemudian Rasulullah SAW berkata, "Dengarlah para sahabatku, aku tinggalkan kepada kamu semua jalan yang benar dan jalan yang terang, dan telah aku tinggalkan kepada kamu semua dua penasihat yang satu daripadanya pandai bicara dan yang satu lagi diam sahaja. Yang pandai bicara itu ialah Al-Quran dan yang diam itu ialah maut. Apabila ada sesuatu persoalan yang rumit di antara kamu, maka hendaklah kamu semua kembali kepada Al-Quran dan Hadis-ku dan sekiranya hati kamu itu berkeras maka lembutkan dia dengan mengambil pelajaran dari mati."

Setelah Rasulullah SAW berkata demikian, maka sakit Rasulullah SAW bermula. Dalam bulan safar Rasulullah SAW sakit selama 18 hari dan sering diziaiahi oleh para sahabat. Dalam sebuah kitab diterangkan bahwa Rasulullah SAW diutus pada hari Senin dan wafat pada hari Senin. Pada hari Senin penyakit Rasulullah SAW bertambah berat, setelah Bilal ra. menyelesaikan azan subuh, maka Bilal ra. pun pergi ke rumah Rasulullah SAW. Sesampainya Bilal ra. di rumah Rasulullah SAW maka Bilal ra. pun memberi salam, "Assalaarnualaika ya rasulullah." Lalu dijawab oleh Fathimah ra., "Rasulullah SAW masih sibuk dengan urusan beliau." Setelah Bilal ra. mendengar penjelasan dari Fathimah ra. maka Bilal ra. pun kembali ke masjid tanpa memahami kata-kata Fathimah ra. itu. Apabila waktu subuh hampir hendak lupus, lalu Bilal pergi sekali lagi ke rumah Rasulullah SAW dan memberi salam seperti permulaan tadi, kali ini salam Bilal ra. telah di dengar oleh Rasulullah SAW dan baginda berkata, "Masuklah wahai Bilal, sesungguhnya penyakitku ini semakin berat, oleh itu kamu suruhlah Abu Bakar mengimamkan shalat subuh berjemaah dengan mereka yang hadir." Setelah mendengar kata-kata Rasulullah SAW maka Bilal ra. pun berjalan menuju ke masjid sambil meletakkan tangan di atas kepala dengan berkata: "Aduh musibah."

Setelah Bilal ra. sarnpai di masjid maka Bilal ra. pun memberitahu Abu Bakar tentang apa yang telah Rasulullah SAW katakan kepadanya. Abu Bakar ra. tidak dapat menahan dirinya apabila ia melihat mimbar kosong maka dengan suara yang keras Abu Bakar ra. menangis sehingga ia jatuh pingsan. Melihatkan peristiwa ini maka riuh rendah tangisan sahabat dalam masjid, sehingga Rasulullah SAW bertanya kepada Fathimah ra.; "Wahai Fathimah apakah yang telah berlaku?." Maka Fathimah ra. pun berkata: "Kekecohan kaum muslimin, sebab anda tidak pergi ke masjid." Kemudian Rasulullah SAW memanggil Ali ra. dan Fadhl bin Abas ra., lalu Rasulullah SAW bersandar kepada kedua mereka dan terus pergi ke masjid. Setelah Rasulullah SAW sampai di masjid maka beliau pun bershalat subuh bersama dengan para jemaah.

Setelah selesai shalat subuh maka Rasulullah SAW pun berkata, "Wahai kaum muslimin, kamu semua senantiasa dalam pertolongan dan pemeliharaan Allah, oleh itu hendaklah kamu semua bertaqwa kepada Allah SWT dan mengerjakan segala perintahnya. Sesungguhnya aku akan meninggalkan dunia ini dan kamu semua, dan hari ini adalah hari pertama aku di akhirat dan hari terakhir aku di dunia." Setelah berkata demikian maka Rasulullah SAW pun pulang ke rumah beliau. Kemudian Allah SWT mewahyukan kepada malaikat lzrail AS, "Wahai lzrail, pergilah kamu kepada kekasihku dengan sebaik-baik rupa, dan apabila kamu hendak mencabut ruhnya maka hendaklah kamu melakukan dengan cara yang paling lembut sekali. Apabila kamu pergi ke rumahnya maka minta izinlah lerlebih dahulu, kalau ia izinkan kamu masuk, maka masukiah kamu ke rumahnya dan kalau ia tidak mengizinkan kamu masuk maka hendaklah kamu kembali padaku."

Setelah malaikat lzrail mendapat perintah dari Allah SWT maka malaikal lzrail pun turun dengan menyerupai orang Arab Badwi. Setelah malaikat lzrail sampai di depan rumah Rasulullah SAW maka ia pun memberi salam, "Assalaamu alaikum yaa ahla baitin nubuwwati wa ma danir risaalati a adkhulu?" (Mudah-mudahan keselamatan tetap untuk kamu semua sekalian, wahai penghuni rumah nabi dan sumber risaalah, bolehkan saya masuk?) Apabila Fathimah mendengar orang memberi salam maka ia-pun berkata; "Wahai hamba Allah, Rasulullah SAW sedang sibuk sebab sakitnya yang semakin berat." Kemudian malaikat lzrail berkata lagi seperti dipermulaannya, dan kali ini seruan malaikat itu telah didengar oleh Rasulullah SAW dan Rasulullah SAW bertanya kepada Fathimah ra., "Wahai Fathimah, siapakah di depan pintu itu." Maka Fathimah ra. pun berkata, "Ya Rasulullah, ada seorang Arab badwi memanggil mu, dan aku telah katakan kepadanya bahwa anda sedang sibuk sebab sakit, sebaliknya dia memandang saya dengan tajam sehingga terasa menggigil badan saya." Kemudian Rasulullah SAW berkata; "Wahai Fathimah, tahukah kamu siapakah orang itu?." Jawab Fathimah
"Tidak ayah." "Dia adalah malaikat lzrail, malaikat yang akan memutuskan segala macam nafsu syahwat yang memisahkan perkumpulan-perkumpulan dan yang memusnahkan semua rumah serta meramaikan kubur." Fathimah ra. tidak dapat menahan air matanya lagi setelah mengetahui bahwa saat perpisahan dengan ayahandanya akan berakhir, dia menangis sepuas-puasnya. Apabila Rasulullah SAW mendengar tangisan Falimah ra. maka beliau pun berkata: "Janganlah kamu menangis wahai Fathimah, engkaulah orang yang pertama dalam keluargaku akan bertemu dengan aku." Kemudian Rasulullah SAW pun mengizinkan malaikat lzrail masuk. Maka malaikat lzrail pun masuk dengan mengucap, "Assalamuaalaikum ya Rasulullah." Lalu Rasulullah SAW menjawab: "Wa alaikas saalamu, wahai lzrail engkau datang menziarahi aku atau untuk mencabut ruhku?" Maka berkata malaikat lzrail: "Kedatangan saya adalah untuk menziarahimu dan untuk mencabut ruhmu, itupun kalau engkau izinkan, kalau engkau tidak izinkan maka aku akan kembali." Berkata Rasulullah SAW, "Wahai lzrail, di manakah kamu tinggalkan Jibril?" Berkata lzrail: "Saya tinggalkan Jibril di langit dunia, para malaikat sedang memuliakan dia." Tidak beberapa lama kemudian Jibril AS pun turun dan duduk di dekat kepala Rasulullah SAW.

Apabila Rasulullah SAW melihat kedatangan Jibril AS maka Rasulullah SAW pun berkata: "Wahai Jibril, tahukah kamu bahwa ajalku sudah dekat" Berkata Jibril AS, "Ya aku tahu." Rasulullah SAW bertanya lagi, "Wahai Jibril, beritahu kepadaku kemuliaan yang menggembirakan aku disisi Allah SWT" Berkata Jibril AS, "Sesungguhnya semua pintu langit telah dibuka, para malaikat bersusun rapi menanti ruhmu dilangit. Kesemua pintu-pintu syurga telah dibuka, dan kesemua bidadari sudah berhias menanti kehadiran ruhmu." Berkata Rasulullah SAW: "Alhamdulillah, sekarang kamu katakan pula tentang umatku di hari kiamat nanti." Berkata Jibril AS, "Allah SWT telah berfirman yang bermaksud,

"Sesungguhnya aku telah melarang semua para nabi masuk ke dalam syurga sebelum engkau masuk terlebih dahulu, dan aku juga melarang semua umat memasuki syurga sebelum umatmu memasuki syurga."

Berkata Rasulullah SAW: "Sekarang aku telah puas hati dan telah hilang rasa susahku." Kemudian Rasulullah SAW berkata: "Wahai lzrail, mendekatlah kamu kepadaku." Selelah itu Malaikat lzrail pun memulai tugasnya, apabila ruh beliau sampai pada pusat, maka Rasulullah SAW pun berkata: "Wahai Jibril, alangkah dahsyatnya rasa mati." Jibril AS mengalihkan pandangan dari Rasulullah SAW apabila mendengar kata-kata beliau itu. Melihatkan telatah Jibril AS itu maka Rasulullah SAW pun berkata: "Wahai Jibril, apakah kamu tidak suka melihat wajahku?" Jibril AS berkata: "Wahai kekasih Allah, siapakah orang yang sanggup melihat wajahmu dikala kamu dalam sakaratul maut?" Anas bin Malik ra. berkata: "Apabila ruh Rasulullah SAW telah sampai di dada beliau telah bersabda,

"Aku wasiatkan kepada kamu agar kamu semua menjaga shalat dan apa-apa yang telah diperintahkan ke atasmu."

Ali ra. berkata: "Sesungguhnya Rasulullah SAW ketika menjelang saat-saat terakhir, telah mengerakkan kedua bibir beliau sebanyak dua kali, dan saya meletakkan telinga, saya dengan Rasulullah SAW berkata: "Umatku, umatku." Telah bersabda Rasulullah SAW bahwa: "Malaikat Jibril AS telah berkata kepadaku; "Wahai Muhammad, sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan sebuah laut di belakang gunung Qaf, dan di laut itu terdapat ikan yang selalu membaca selawat untukmu, kalau sesiapa yang mengambil seekor ikan dari laut tersebut maka akan lumpuhlah kedua belah tangannya dan ikan tersebut akan menjadi batu."

salam...

Sunday, February 13, 2011

...5 things that u need to bring with u...

assalamualaikum people...
n'
haiiii everyone..

hope u guyz happy2 slalo...(^-^)

today..aq xde idea nak tulis but ..
there is but there yeaa korang2 sume..huhu
aq nak update 5 top's things that are related to me..n also to others...

idea die juz simple jea..
aq nak states 5 top criterias that relate to the topic/situation that i mentioned
pening??
xpaham??
hmm...frankly said..aq pun xberape nak phm..
hmm...camne nak explain ek?
hmmm....(thinking)
hah!!!toink2..
*
*
*
ok juz scroll down n read...
*
*
*
*
*
topic: 5 things that u need to bring with u...
(eg. go 4 a date+ class+vacation)

*
*
*
- purse/wallet
wajib bawak nie!!..kang xpasal2 kene antar balik seberang..coz xdok i/c
+
money...fyi, korang2 sume..everything needs money tau... @ RM LADY
*
*
*
- handphone
(aq admit, dulu mmg ktr rase macam ktr xperlu hp nie, coz mase tue budak2 remaja sume pandai jaga diri + criminals sume...xdelah sampai nak bunuh2 org..nie x, asal berlaga siku ckit..nak slash org sane sini..ape diorg ingat nie cam citer ninja assassin ke hape)
so as a conclusion nye aq rase..hp nie perlu...coz senang parents ktr nak tau ktr katne...n kpd sape2 yg rase anak diorg xleh caye..don't worry...skang da friend finder......hah..cuak!!..
(aiyoork xtau!!..zaman dah maju..parents skang pun dah canggih tau)
*
*
*
- tissue / handkerchief
yang nie..aq sendiri lupe nak bawak...susah kalo xde..nak lap tangan ke..nak cover2 make up ke ..time kuar ngan pok cik..so gurlz..i think we should have this in our bags ya!!
*
*
*
- lip balm / lip gloss
must have!! fyi: bibir aq sgt senang kering...once dah kering...mmg sgt tidak sihat rupaku..
macam org sakit..n xselesa ngan diri sendiri..(>.<)..tsktsktsk... tp...yg sebaik2 nyee..lbh baik ktr minum mineral water at least 8 glasses per day...its not juz gud 4 da health..but it will make ourselves become more cute + attractive juz believe me...peace...
*
*
*
- dating' time: perfume+ telekung+stuffs
OR
- class: books+ stationeries+ stuffs
OR

- vacation: clothes+ toiletries +stuffs
ok...yg nie..depends on the situation..juz some guides from me..n kalo korang perasan..each category of situations aq da letak stuffs kan??
so..ape2 yg korang rase relevant untuk korang bring along..u r free to do that...heee..

*
*
*
*
*

-half of me-
*
*
*
i think that's all from me...
will be updated soon...
TOP 5 from me..heee...
adios fren...
salam...


Saturday, February 12, 2011

the most inspired lyric....



-pic was taken from mr. Google-

******************************************************

In a time of darkness and greed
It is your light that we need
You came to teach us how to live
Muhammad Ya Rasul Allah

You were so caring and kind
Your soul was full of light
You are the best of mankind
Muhammad Khaira Khalqillah
Sallu ‘ala Rasulillah, Habib Al Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

From luxury you turned away
And all night you would pray
Truthful in every word you say
Muhammad Ya Rasul Allah

Your face was brighter than the sun
Your beauty equaled by none
You are Allah’s Chosen One
Muhammad Khaira Khalqillah
Sallu ‘ala Rasulillah, Habib Al Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

I will try to follow your way
And do my best to live my life
As you taught me
I pray to be close to you

On that day and see you smile

When you see me
Sallu ‘ala Rasulillah, Habibil Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

Sallu ‘ala Rasulillah, Habibi Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

Wednesday, February 9, 2011

~~sorry...tibe2 jadi moody+cloudy~~


assalamualaikum....

dear....
sorry...didn't meant to hurt u...
tibe2 jadi moody..(mayb bcoz of i'm tired holding the phone close to my ears)....
it's make me tired...and fyi, i'm holding it approximately for an hour...
and due to that...my ears become reddish..gosh!!
sorry for a million times....


for u...(u know who u are)
tq 4 reading this entry...



********************************************
Align Center

Tuesday, February 8, 2011

could be my new hair styles!!!


assalamualaikum sume...

elooooo(*-*)

fyi, aq br pas browse tenet...saje nak keep updated with current issues happened..
tp korang tau lah aq...lain yg dicarik lain lah benda aq dok tgk...
lately...aq suke sgt tgk Selena Gomez...cute giller lah die nie!!!
serious!!
hahaha...siap tanda seru lg...nak shows aq minat giller lah tue..(hahaha)
aq ingat nak wat style rambut baru lah...
al-maklumlah tgh cuti nie...tgh xdok keje...blh lah nak g cut my hair..
kalo da bz blaja blk..xdok mase nak pikir tue sume...
every single moment...juz wanna study+do revision+stuff related...
(xtahan btl dak kecik nie...macm lah rajin sgt study nyee)
~~heee~~
*
*
*
*
*
*
*
juz wanna make sure..my hair xterlalu panjang sgt...coz time blaja nie xdok mase nak manage...'n' as long as my hair bkn cam rambut singa sudahlah heeee
bgn2 pagi..kembang semangkuk...x ke haru bilik aq+alin confirm2 scream out loud hahaha...
yg tue mmg wajib lah aq kene g salon cpt2..
*
*
*

ok..without wasting any time...
*
*
*
*
here i present to you all...my new hair style *perhaps*
*
*
*
*
*

-this picture was taken from (DRESS LIKE SELENA)-
*
*
*
*
cute kan???kan??kan??

I LIKE IT SO MUCH!!!!!

ok...weekend nie nak cut my hair heee~
byeeeeeeeee

Monday, February 7, 2011

~blue roses~




assalamualaikum everybody...(*-*)

haiiii....

wassup yo!!
chat sume?hope chat2 lah yep...
arini aq nak write a lil' bit about blue roses...
'n'
i promise...i will not mumbling around...heeee
ok back to our main title...blue roses...
mesti korang wonderin' btl ke blue roses really exist in this world?
or it is traditionally comes from white roses that had been dyed blue to produce a blue appearance?

hmm...for me none of the reasons above bothered me..
what is really matter..yes!!i luv blue roses so much...in fact...more than i can say...
n i hope someday+somehow....there will be some1 will give me dozen of blue roses...
as a gift to me...heeeeeee(*-*) wink3

org pernah cakap..kalo ktr nak dream ktr kene dream high...
coz sometimes miracle happen!!!
yeah...n definitely...my dream comes true....

i got them...dozen of blue roses from some1.....
some1 who is very special to me...
some1 who is my pok cik...
thank you....


(^-^)


p/s : citer ni dah lame dah...if i'm not mistaken it was...a year ago...but its still fresh in my mind...tq 4 the blue roses...tq 4 everything...


salam..

Saturday, February 5, 2011

at last...i'm homey!!!!

assalamualaikum....
-
-
-
haippp!!!...wat's upz every1...(^-^)
-
-
-
tgk tajuk pun...dah tau ape aq nak stat membebel kan..hee
tp aq xkire gak...nak gtau korang sume....
-
-
-
-
at last aq kat umah gak...yes i'm @ homey...!!!
jap2...nak besaqkan font nie...HOMEY
-
-
excited giller nie..coz lately aq tensen sgt2...org lain sume dah cuti awal n dah pun selamat blk umah..aq?adooiii
trapped kat hostel wat assigmnets with my coursemate+roomate...alin
-
-
mmg adventure giller this week...tdo pun xtentu...skt kepale makin menjadi2..
giller punye byk assignment kene wat...
tulah sape suh postpone kan..kan dah kene struggle nak siapkan all the works b4 dateline...
but
wateva it is...ktorg berjaye gak abiskan sume keje
n
ape lagi...pastue ktorg packing cepat2... coz hurrreyyyy!!!
its time 4 us to go homey...geeeeeeeeeee
-
-
-
hav a safe n sound journey alin...
n to me too
-
-
[ p/s: korang jangan tiru cam aq tau...'masak' korang...xtido...pastu effect kat kepale..last2 blh jadi gilo]
.......haisshh.......
exhausted giller..
-
-
-
-

*just wanna highlighted here... pikachu n aq x related at all...pinjam pic nie amik from mr.google*
tq

ok..done..byeeeeeeeeee

Tuesday, February 1, 2011

0.00000000000000000000000000000000000001

assalamualaikum sume.......

quick update by me...
cube korang bace title post aq kali nie....
*
*
*
*
*
0.00000000000000000000000000000000000001
*
*
*
*
itulah energy aq yg tggl dlm badan nie...
blh collapse pas nie...haiiihhh...
mintak2 janganlah...sok ade final presentation...
sgt2 exhausted....
"can not go anymore"
*
*
'n'
dgn ini...aq declare aq penat giller....
+
tenaga aq dah tggl cikit je....

************************************

sudah2 lah tue..assigment+ exam+discussion...

aq nak blk kampung.....

sob3...(T____T)



byeeeeeeeeeeee~